Ohjeet ovat gluteenittomia. Joissain on maitotuotteita, mutta ne voi useimmiten korvata kasvimaitoversiolla. Tarvittaessa korvaa ruoka-aineita oman yksilöllisen ruokavaliosi mukaisesti.
|
KeitotVoimasoppa
1 parsakaali ½ kukkakaali 2 sipulia 2 valkosipulinkynttä 1 tölkki kookosmaitoa haluamiasi yrttejä mm. persilija, korianteri, timjami, rakuuna, rosmariini, oregano mustapippuria Keitä kaikki ainesosat yhdessä, lisää mausteet myöhemmin. Voit vaihdella vihanneksia maun mukaan, mm. porkkanaa, lanttua, punajuurta jne. Kikherne-purjokeitto 350 g kikherneitä yön yli liotettuna 1 keskikokoinen peruna kuorittuna 5 keskikokoista purjosipulia nokare voita 2 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina suola, mustapippuria 8 dl kana- tai kasvislientä Huuhtele liotetut kikherneet, pane ne kattilaan ja kaada päälle vettä, niin että herneet peittyvät. Hauduta niitä kuoritun perunan kanssa, kunnes ne ovat pehmeitä ja valuta ylimääräinen vesi pois. Halkaise purjot, huuhtele ne huolella ja leikkaa sitten ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna paksupohjainen kasari, lisää voi nokare sekä purjot, valkosipuli ja runsas ripaus suolaa ja freesaa sipulit pehmeiksi ja makeiksi. Kumoa kasariin valutetut kikherneet ja peruna ja pehmitä niitä vielä minuutin ajan. Kaada joukkoon liemi ja hauduta. Soseuta keitto. Mausta keitto suolalla ja pippurilla ja lisää maun mukaan parmesaania. Lisää hieman suolaa ja mustapippuria. Lammaskaalikeitto ¼ kaali 250g hapankaalia 400 g lampaan jauhelihaa 1 sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 tl meiramia suolaa pippuria voita ruskistamiseen Pilko kaali haluamaasi muotoon ja laita kaalit kiehumaan kattilaan reiluun veteen. Ruskista jauheliha, sipulit ja mausta seos. Lisää keittoon hapankaali ja ruskistetut jauhelihat. Hauduta vielä hetki pienellä lämmöllä niin maut ehtivät tasoittua. Bataattiporkkanalinssikeitto 1 bataatti 2-3 porkkanaa 1 sipuli 1 l vettä 2 dl linssejä (punaisia tai vihreitä) 1tl raastettua inkivääriä 1 tl kanelia 1 kanaliemikuutio puhdistamatonta merisuolaa ja mustapippuria Pilko bataatti, sipuli ja porkkanat. Laita kaikki ainekset kerralla kattilaan ja keitä, kunnes porkkanat ovat kypsiä. Soseuta ja tarjoa. |
Liha- ja kalaruoatUunilohi
Lohifilee Merisuolaa Rosépippuria 1 prk smetanaa /jogurttia /kermaa (kasviversio tarvittaessa) tilliä sitruunaa Ripottele uunivuoan pohjalle hiukan merisuolaa, huuhtele ja kuivaa lohifilee ja aseta nahkapuoli alaspäin vuokaan. Rouhi päälle merisuolaa ja pippuria ja lisää smetana. Kypsennä uunissa 150°C 20 -40 min. (riippuu fileen paksuudesta). Tonnikalapihvi Tonnikalaa (pakasteena tai tuoreeena) Ilmakuivattua kinkkua valkosipulia suolaa pippuria voita Nosta jäiset pihvit sulamaan tai ota tuore tonnikala hetkeksi huoneenlämpöön. Hiero pihvien pintaan suolaa, pippuria ja muserrettua valkosipulia. Kääri pihvit ilmakuivattuun kinkkuun. Paista pihvit kuumalla pannulla pinnaltaan rapasakoiksi molemmin puolin (noin parin minuuttia per puoli). Pihvin on tarkoitus jäädä keskeltä roseeksi. Vaikka olet ottanut tonnikalapihvin pois pannulta, se jatkaa vielä kypsentymistä hetken ajan. Tarjoile smetana/tilli/sitruunakastikkeen ja esim. höyrytetyn parsakaalin ja salaatin kera. Sitruunayrttimarinoitua kanaa Kanaa 1 - 2 sitruunaa Yrttejä reilusti (oregano, timjami, rosmariini, rakuuna, persilija, basilika) Merisuolaa Pippuria Laita kanat kulhoon ja purista sitruunoiden mehu kanojen päälle. Lisää mausteet ja yrtit. Anna kanojen marinoitua sitruunayrttimausteessa 15 - 30 min. Kanat alkavat mureutua ja muuttaa väriään sitruunahapon myötä. Laita kanat vuokaan ja päälle voit laittaa kermaa tai oliiviöljyä. Jauhelihapihvit400g naudanjauhelihaa (tai riistaa/lammasta*) 1 pieni sipuli 1 valkosipulinkynsi 2 tl mustapippurirouhetta 1 tl suolaa ½ tl paprikaa 1 tl tomaattipyreetä rosmariinia Kuori ja hienonna sipuli pieniksi paloiksi. Lisää sipulisilput, puristettu valkosipuli ja mausteet jauhelihan sekaan. Sekoita taikina hyvin. Muotoile haluamasi kokoisia jauhelihapihvejä, noin 1/2 cm paksuja. Paista pihvit voissa pannulla tai laita uuniin 200°C noin 10 minuutiksi. RiistakäristysRiistakäristyspakaste 1-2 sipulia (valkosipulia) voita sieniä (esim. suppilovahvero) mustapippuria merisuolaa timjamia Sulata käristysliha huoneenlämpöiseksi. Kuullota sipuleita voissa ja lisää liha, sienet ja hieman vettä. Mausta ja anna hautua hetken. Tarjoile esimerkiksi kukkakaalimuusin ja puolukoiden kanssa. |