Ravintoneuvonta S.Hanyi
  • Ravintoneuvonta
  • Hinnasto
  • Yhteys
  • Funktionaaliset testit
  • Nordic Labs
Picture

Ohjeet ovat gluteenittomia. Joissain on maitotuotteita, mutta ne voi useimmiten korvata kasvimaitoversiolla. Tarvittaessa korvaa ruoka-aineita oman yksilöllisen ruokavaliosi mukaisesti.
Fodmap-ruokavaliossa vältettävät / rajoitettavat ruoka-aineet sinisellä. Valitse maitotuotteista tarvittaessa laktoosittomat vaihtoehdot.

Aamupala

Banaanimunakas
1 banaani
2 luomumunaa
ripaus laatusuolaa
(½ dl kookosjauhoja)
Muussaa banaani, lisää suola ja rikotut munat. Lisää kookosjauhoja, jos haluat karheamman koostumuksen. Paista kookosöljyssä ja syö tuoreiden marjojen kera.
 
 Mustikkainen tuorepuuro 2annosta
1 dl kaurahiutaleita
1 dl kauranleseitä
1 dl pähkinöitä, esim. cashewpähkinöitä, saksanpähkinöitä tai maapähkinöitä
4 dl mustikoita
2 rkl tummaa täysjyväruokosokeria
2 - 3 dl maustamatonta jogurttia
 
Sekoita kaurahiutaleet, leseet ja rouhitut pähkinät kulhossa. Lisää joukkoon mustikat ja ruokosokeri sekä maustamaton jogurtti. Sekoita ja anna turvota viitisen minuuttia huoneenlämmössä.
 
Mansikkainen tuorepuuro
0,5-0,75 dl tattarisuurimoita
2 rkl manteleita (tai muita pähkinöitä)
1 rkl pellavansiemeniä (tai auringonkukansiemeniä)
1-2 dl mansikoita (tai muita marjoja)
1 banaani
1,5 dl maitoa / hamppumaitoa tms.
(makeutusta)
 
Huuhtele tattarit huolellisesti. Liota pellavansiemeniä omassa vedessään ja muut kuivat ainekset (suurimot, pähkinät ja siemenet) toisessa vedessä yön yli.
Kaada suurimoiden liotusvesi pois ja laita ainekset tehosekoittimeen. Pellavansiemenet voi lisätä liotusvesineen. Lisää muut ainekset ja sekoita.
Picture

Keitot

Voimasoppa
1 parsakaali 
½ kukkakaali
2 sipulia 
2 valkosipulinkynttä 
1 tölkki kookosmaitoa
haluamiasi yrttejä mm. persilija, korianteri, timjami, rakuuna, rosmariini, oregano
mustapippuria 

Keitä kaikki ainesosat yhdessä, lisää mausteet myöhemmin. Voit vaihdella vihanneksia maun mukaan, mm. porkkanaa, lanttua, punajuurta jne.
 
Kikherne-purjokeitto
350 g kikherneitä yön yli liotettuna
1 keskikokoinen peruna kuorittuna
5 keskikokoista purjosipulia
nokare voita
2 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
suola, mustapippuria
8 dl kana- tai kasvislientä

Huuhtele liotetut kikherneet, pane ne kattilaan ja kaada päälle vettä, niin että herneet peittyvät. Hauduta niitä kuoritun perunan kanssa, kunnes ne ovat pehmeitä ja valuta ylimääräinen vesi pois. Halkaise purjot, huuhtele ne huolella ja leikkaa sitten ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna paksupohjainen kasari, lisää voi nokare sekä purjot, valkosipuli ja runsas ripaus suolaa ja freesaa sipulit pehmeiksi ja makeiksi. Kumoa kasariin valutetut kikherneet ja peruna ja pehmitä niitä vielä minuutin ajan. Kaada joukkoon liemi ja hauduta. Soseuta keitto. Mausta keitto suolalla ja pippurilla ja lisää maun mukaan parmesaania. Lisää hieman suolaa ja  mustapippuria.
​
Lammaskaalikeitto
¼ kaali
250g hapankaalia 
400 g lampaan jauhelihaa 
1 sipuli 
2 valkosipulinkynttä
1 tl meiramia
suolaa
pippuria 
voita ruskistamiseen
Pilko kaali haluamaasi muotoon ja laita kaalit kiehumaan kattilaan reiluun veteen. Ruskista jauheliha, sipulit ja mausta seos. Lisää keittoon hapankaali ja ruskistetut jauhelihat. Hauduta vielä hetki pienellä lämmöllä niin maut ehtivät tasoittua.

Bataattiporkkanalinssikeitto
1 bataatti
2-3 porkkanaa
1 sipuli
1 l vettä
2 dl linssejä (punaisia tai vihreitä)
1tl raastettua inkivääriä
1 tl kanelia
1 kanaliemikuutio
puhdistamatonta merisuolaa ja mustapippuria
 
Pilko bataatti, sipuli ja porkkanat. Laita kaikki ainekset kerralla kattilaan ja keitä, kunnes porkkanat ovat kypsiä. Soseuta ja tarjoa.
Picture

Liha- ja kalaruoat

Uunilohi
Lohifilee 
Merisuolaa 
Rosépippuria 
1 prk smetanaa /jogurttia /kermaa (kasviversio tarvittaessa)
tilliä 
sitruunaa
Ripottele uunivuoan pohjalle hiukan merisuolaa, huuhtele ja kuivaa lohifilee ja aseta nahkapuoli alaspäin vuokaan. Rouhi päälle merisuolaa ja pippuria ja lisää smetana. Kypsennä uunissa 150°C 20 -40 min. (riippuu fileen paksuudesta).
  
Tonnikalapihvi
Tonnikalaa (pakasteena tai tuoreeena)
Ilmakuivattua kinkkua 
valkosipulia 
suolaa 
pippuria 
voita

Nosta jäiset pihvit sulamaan tai ota tuore tonnikala hetkeksi huoneenlämpöön. Hiero pihvien pintaan suolaa, pippuria ja muserrettua valkosipulia. Kääri pihvit ilmakuivattuun kinkkuun. Paista pihvit kuumalla pannulla pinnaltaan rapasakoiksi molemmin puolin (noin parin minuuttia per puoli). Pihvin on tarkoitus jäädä keskeltä roseeksi. Vaikka olet ottanut tonnikalapihvin pois pannulta, se jatkaa vielä kypsentymistä hetken ajan. 
 
Tarjoile smetana/tilli/sitruunakastikkeen ja esim. höyrytetyn parsakaalin ja salaatin kera. 
Sitruunayrttimarinoitua kanaa
Kanaa
1 - 2 sitruunaa
Yrttejä reilusti (oregano, timjami, rosmariini, rakuuna, persilija, basilika)
Merisuolaa
Pippuria
Laita kanat kulhoon ja purista sitruunoiden mehu kanojen päälle. Lisää mausteet ja yrtit. Anna kanojen marinoitua sitruunayrttimausteessa 15 - 30 min. Kanat alkavat mureutua ja muuttaa väriään sitruunahapon myötä. Laita kanat vuokaan ja päälle voit laittaa kermaa tai oliiviöljyä.
Jauhelihapihvit400g naudanjauhelihaa  (tai riistaa/lammasta*)
1 pieni sipuli 
1 valkosipulinkynsi 
2 tl mustapippurirouhetta
1 tl suolaa
½ tl paprikaa
1 tl tomaattipyreetä
rosmariinia
Kuori ja hienonna sipuli pieniksi paloiksi. Lisää sipulisilput, puristettu valkosipuli ja mausteet jauhelihan sekaan. Sekoita taikina hyvin.  Muotoile haluamasi kokoisia jauhelihapihvejä, noin 1/2 cm paksuja. Paista pihvit voissa pannulla tai laita uuniin 200°C  noin 10 minuutiksi.
RiistakäristysRiistakäristyspakaste 
1-2 sipulia 
(valkosipulia) 
voita 
sieniä (esim. suppilovahvero) 
mustapippuria 
merisuolaa 
timjamia
Sulata käristysliha huoneenlämpöiseksi. Kuullota sipuleita voissa ja lisää liha, sienet ja hieman vettä. Mausta ja anna hautua hetken. Tarjoile esimerkiksi kukkakaalimuusin ja puolukoiden kanssa.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.